Blížiace sa leto je dokonalý čas na oddych na čerstvom vzduchu a čo by mohlo byť lepšie ako osviežujúci kokteil s nízkym obsahom alkoholu v ruke? Navyše tieto nápoje prinášajú množstvo výhod, medzi nimi:
- Mierne množstvo alkoholu: umožňuje ti vychutnať si chute bez toho, aby si to s alkoholom prehnal.
- Hydratácia: s nižším obsahom alkoholu pijete viac vody, čo je obzvlášť dôležité počas horúcich letných dní.
- Možnosť experimentovania: poskytuje priestor na objavovanie rôznych chutí a zložiek.
Koktaily s nízkym obsahom alkoholu sú v našom svete čoraz populárnejšie. Podľa správy spoločnosti International Wine and Spirits Research, IWSR, trh s globálnou kategóriou nealkoholických alebo nízkoalkoholických nápojov dosiahol v roku 2023 viac ako 11 miliárd dolárov. Výskumná spoločnosť ďalej uvádza, že do roku 2026 sa očakáva nárast spotreby o ďalšiu tretinu na desiatich hlavných trhoch vrátane USA, Spojeného kráľovstva, Nemecka, Francúzska, Južnej Afriky a Japonska.
Ale čo vlastne znamená nízka alkoholická hodnota? Pre koktaily neexistuje konkrétny štandard, ale zníženie alkoholického obsahu klasického koktailu je možné dosiahnuť nahradením vysokej alkoholovej zložky chutnými a aromatickými likérmi. Najnovšie barové trendy sú tiež známe tým, že na vytvorenie niečoho výnimočného a chutného sa používajú len nízkoalkoholické prísady.
Poďme sa teraz ponoriť do vzrušujúcej časti! Tu sú niektoré nápady s novinkami z našej ponuky v internetovom obchode:
Cinnamon Roll cream liqueur:
- Jablkovo-škoricová mimóza: Zmiešajte škoricový likér s jablkovým džúsom a šampanským, ozdobte jablkovými krúžkami.
- Kokteil škoricová horúca čokoládová: Okrem vyššie uvedeného receptu môžete pridať škoricový likér do horúcej čokolády alebo kakaa.
- Škoricovo mliečny punč: Zmiešajte škoricový likér so žĺtkom, mliekom a škoricou, zohrejte, potom ozdobte šľahačkou a škoricovou tyčinkou.
Chestnut cream liqueur:
- Gaštanové affogato: Zalejte vanilkovú zmrzlinu gaštanovým likérom a pokvapkajte rozpustenou čokoládou.
- Gaštanové martini: Zmiešajte gaštanový likér s vodkou a suchým vermutom, ozdobte gaštanmi.
- Gaštanové latté: Zmiešajte gaštanový likér s mliečnou kávou a dochuťte škoricou alebo muškátovým orieškom.
Coffe cream:
- Espresso martini: tento kávový likér môžete použiť aj v už spomínanom recepte.
- B-52: Vrstvíme kávový likér, likér Baileys Irish Cream a likér Cointreau v pohári na panáky.
- Kávový koktail: zmiešajte kávový likér s vodkou alebo rumom, ozdobte kávovými zrnami.
White Chocolate & Macadamia nuts cream:
- Martini s bielou čokoládou: Zmiešajte likér z bielej čokolády s trochou vodky a likérom crème de cacao, ozdobte lupienkami bielej čokolády.
- Piña colada z bielej čokolády: Zmiešajte biely čokoládový likér s rumom, kokosovým mliekom a ananásovou šťavou, ozdobte kolieskami ananásu a čerešňami.
- Biely čokoládový milkshake: Zmiešajte biely čokoládový likér so šľahačkou, vanilkovou zmrzlinou a kockami ľadu.
Tipy:
- Experimentujte s rôznymi chuťami a prísadami, aby ste si našli svoje obľúbené.
- Používaj čerstvé ovocie a bylinky na zvýšenie chutí.
- Kokteily ochlaďte ľadom, aby boli mimoriadne osviežujúce.
- Nezabudnite koktaily ozdobiť plátkom ovocia alebo bylinkami.
Nezabudnite, že toto sú len návrhy a neváhajte experimentovať s rôznymi chuťami a prísadami. Podstatné je užiť si tento proces a vytvoriť koktaily, ktoré máte radi!