Chystáte sa osláviť príchod nového roka s kamarátmi alebo rodinou? Prekvapte ich pestrými koktailmi, na ktoré nikdy nezabudnú! Pripravili sme niekoľko receptov, ktoré môžete vyskúšať posledný deň v tomto roku!
Shot na vymazanie mysle
Ingrediencie:
- 15ml kávový likér
- 15 ml vodka (Finlandia alebo Absolut Vodka)
- 15 ml sóda
Postup: Kávový likér nalejeme do poldecáka a následne nalejeme vodku pomocou lyžice, aby sme zabránili zmiešaniu vrstiev. Nakoniec nalejeme sódu, tiež pomocou lyžice, aby vznikol vrstvený efekt.
Negroni
Ingrediencie:
- 30 ml gin (Beefeater alebo Tanqueray)
- 30 ml Campari
- 30 ml sladký vermút
- Pomarančová kôra, na ozdobu
Postup: Naplňme miešací pohár ľadom, potom nalejeme gin, Campari a vermút. Miešame až do vychladnutia, precedíme do pohára naplneného ľadom a ozdobíme pomarančovou kôrou.
Tiramisu White Russian

Ingrediencie (2 porcie) :
- 120 ml smotana na šľahanie
- 2 lyžičky kryštálový cukor
- Ľad
- 120 ml kávový likér
- 120 ml tmavý rum
- Kakaový prášok, na ozdobu
- Dlhé piškóty na ozdobu
Postup: Pridáme smotanu a cukor do pollitrovej nádoby, ktorú uzavrieme a dôkladne pretrepeme, kým smotana nezhustne dostatočne, cca. 3 minúty (prípadne použime metličku alebo ručný mixér na vyšľahanie smotany).
Naplníme dva whisky poháre ľadom. Do každého pohára pridáme 60ml likéru a 60ml rumu následne premiešame.
Lyžicou rozdelíme šľahačku rovnomerne medzi poháre, pričom zadnou stranou lyžice ju uhladíme, ktorá pokryje povrch pohára. Vrchy posypeme kakaovým práškom, ozdobíme polovicou piškóty a podávame.
Pepermintové Martini
Ingrediencie (3 porcie) :
- 120 ml polosladké čokoládové lupienky, roztopené
- 60 ml paličkové cukríky (Candy Cane) alebo iné drvené cukríky
- 180 ml likér z bielej čokolády
- 120 ml vodka
- 60 ml mätový likér
- 2 PL smotana na šľahanie
- Ľad
- 3 malé paličkové cukríky
Postup: Na plytký tanier nalejeme rozpustenú čokoládu a na ďalší plytký tanier položíme rozdrvené cukríky. Okraje Martini pohárov namočíme najskôr do čokolády a potom do cukríkov. Nalejeme zvyšnú čokoládu na dno pohárov a krúživým pohybom potrieme spodnú ⅓ pohárov čokoládou. Počas prípravy nápoja vložíme poháre do mrazničky.
Skombinujeme likér z bielej čokolády, vodku, mätový likér a smotanu v koktailovom šejkri. Naplníme po vrch ľadom a pretrepeme, kým nevychladne. Nápoj rozdelíme do 3 pohárov a pred podávaním ozdobíme rozdrvenými a celými paličkovými cukríkmi.
Jack Frost

Ingrediencie (5 porcií) :
- 235 ml vodka
- 235 ml Prosecco
- 120 ml Modré Curaçao https://kormoranshop.sk/product/bols-blue-curacao-07l-21/
- 120 ml limonáda
- Ľad
- Plátky citróna, na zdobenie pohára
- Kryštálový cukor, na zdobenie pohára
Tip: Ak chcete, vymeňte vodku za jemný rum!
Postup:
V mixéri zmiešame vodku, prosecco, modré curaçao, limonádu a ľad. Okolo okraja každého pohára prejdeme kolieskom citróna a následne ho ponoríme do kryštálového cukru. Kokteil nalejeme do pohárov a podávame.
Praskajúce šampanské

Ingrediencie (6 porcií) :
- 80 ml praskajúce cukríky
- vanilková poleva
- 180 ml vanilková vodka
- 1 fľaša šampanského (alebo Prosecca)
- 1 fľaša Sprite
Postup: Všetky praskajúce cukríky položíme na malý plytký tanier a premiešame vidličkou. S nožíkom na maslo natrieme vanilkovú polevu na okraje pohárov a potom ich ponoríme do cukríkov.
Do každého pohára pridáme cca. 30ml vanilkovej vodky. Rozdelíme šampanské rovnomerne medzi pohármi a potom doplníme Sprite.
Limonádové mimózy

Ingrediencie (4-6 porcií) :
- 2 KL citrónová kôra
- 100 g cukor
- 1 citrón nakrájaný na tenké plátky plus koliesko na navlhčenie okrajov
- 1 fľaša šampanského
- 2 fľaše (cca. 400-500 ml) limonáda (podľa chuti)
Postup: V plytkej miske zmiešame citrónovú kôru a cukor. Okraj šampanských pohárov natrieme citrónom a namočíme do cukrovej zmesi.
Do každého pohára na šampanské vložíme jeden plátok citróna, naplníme pohár do polovice šampanským, druhú polku doplníme limonádou.
Severná pól-ada (zimná Piňa Colada)
Ingrediencie (2 porcie) :
- Strúhaný kokos a plátok limetky na okraje pohárov
- 60 ml kokosové mlieko
- 60 ml ananásový džús
- 120 ml mrazený ananás
- 120 ml Prosecco
Postup: Na tanier položíme kokos. Okraje pohárov na šampanské navlhčíme plátkom limetky, následne namočíme do kokosu.
Do mixéra pridáme kokosové mlieko, ananásovú šťavu, mrazený ananás a prosecco. Rozmixujeme do hladka. Zmes nalejeme do pohárov a podávame.
Espresso Martini
Ingrediencie:
- 30 ml alebo 1 dávka espressa
- 30 ml kávový likér
- 15 ml jednoduchý sirup
- 45 ml vodka
Postup: Pridáme všetky ingrediencie do šejkra a poriadne pretrepeme, aby horúce espresso úplne vychladilo a vytvorila sa pena (15 sekúnd).
Nápoj dvakrát scedíme do Martini pohára. Polovicu vrchnej časti pohára prikryjeme papierovou utierkou a druhú polovicu poprášme espressom alebo kakaovým práškom. Hladkú stranu pohára ozdobíme kávovými zrnami.
Bonus recept na želatínové šampanské:

Ingrediencie:
Postup: Zmiešajme 1 1/4 šálky šampanského, citrónovú šťavu a cukor v hrnci. Navrch nasypeme želatínu. Necháme, aby zmäkla, asi dve minúty, potom zmes zohrejeme na miernom ohni. Miešajme, kým sa želatína úplne nerozpustí, asi 2 až 3 minúty, a odstráňte z tepla. Vmiešame zvyšné šampanské s vodkou.
Formu na chlieb vymastíme olejom v spreji. Nalejeme zmes do formy a necháme vychladnúť a stuhnúť (cca. 2 hodiny).
Prevrátime želé na dosku vystlanú pergamenovým papierom a nakrájame na štvorce. Každý štvorec namočíme do posýpky a podávame studené.