V sobotu ráno úplne zabúdajúc na únavu z piatka sme sa vydali na lov, aby sme pripravili raňajky. Dôležité! Ak sa ti ujde spodná časť poschodovej postele v detskej izbe, nerob tú istú chybu ako ja a nevyraz na budík! Ale čerstvý vzduch a potôčik šumiaci na konci záhrady človeka odmenia za všetko.
V predchádzajúcom príspevku som ešte neodpovedal, prečo túto oblasť nazývam krajinou drakov, ale ak sa sem vyberieš, stačí sa len rozhliadnuť. Silueta týchto rozprávkových bytostí sa odráža všade. Na erboch miest, v architektúre, vo výkladoch, na policiach obchodov a dokonca aj na pečiatkach vajec, ktoré sme kúpili na raňajky, sú draci. Náš priateľ Árpi pripravil ukážkové raňajky, a vďaka tomu aj víkendovej menšej premávke sme si už o 10. hodine mohli vychutnávať deň v jednej z kaviarní štvrte Sandfields v Swansea. Voľný čas sme využili na prechádzku po pláži a objavovanie ponuky pív v útulnej krčme.
Tak sme sa dostali k nášmu konečnému cieľu, návštevníckemu centru Penderyn Swansea Copperworks Distillery. Budova, v ktorej sa dnes nachádza destilačná hala, bola kedysi elektrárňou Hafod & Morfa Copperworks, no odvtedy prešla úplnou premenou. Kvôli spomaleniu hospodárstva a aktuálnemu poklesu dopytu po prémiových produktoch je výroba alkoholu v tomto zariadení pozastavená, no výstavná plocha, degustačný bar, „medený tunel“ a pravidelné majstrovské kurzy sú pre návštevníkov naďalej prístupné. Práve posledný spomenutý bol hlavným dôvodom našej návštevy. Na 2,5-hodinovom majstrovskom kurze nás sprevádzala Lauren.
Po povinných informáciách o požiarnej bezpečnosti sme si najskôr pripili základnou verziou Penderyn Myth, ktorá slúžila ako akýsi prechod na naladenie sa na neskoršie varianty s vyšším obsahom alkoholu. Na našich stoloch boli umiestnené drevené dosky s logom, z ktorých každá pod sebou ukrývala malú skrinku. Tá obsahovala rôzne ampulky, mini fľaštičky, pipetu, pero, papier a termosku so studenou vodou.
Začali sme určovaním vzorcov vôní typických pre whisky, ktoré boli umiestnené vo fľaštičkách. Z 18-dielnej sady dostal každý z nás náhodne päť rôznych vôní. Na displejoch zabudovaných do našich stolov sa zobrazilo 12 názvov vôní ako pomôcka. Pustili sme sa do skúmania a zapisovania, s väčším či menším úspechom sme objavovali arómy čerstvo pokosenej trávy, karamelu, dymu, masla, sladu, dreva a korenia. Účastníčky boli pri tejto úlohe vo všeobecnosti úspešnejšie. Ako nám prezradila Lauren, je to jeden z dôvodov, prečo sú všetky tri ich majsterky destilácie ženy. Je totiž nesmierne náročné rok čo rok vytvárať rovnaký chuťový a aromatický profil pre jednotlivé typy whisky.
Na našich projekčných obrazovkách sme si pozreli reklamu a odznaky prvého – legálneho – waleského liehovaru na whisky, ktorý bol otvorený v severnom Walese v roku 1889 a niesol názov The Royal Welsh Whisky Distillery. Tento liehovar osobne navštívila aj kráľovná Viktória, keďže rašelinové whisky patrili medzi jej obľúbené, a tak získal kráľovský status. Po 14 rokoch však svoju činnosť ukončil pod vplyvom hnutia za miernosť. Z destilérie zostali iba štyri fľaše, z ktorých jedna patrí kráľovi Karolovi, jedna je vo vlastníctve Master of Malt, ďalšia koluje medzi súkromnými zberateľmi a jednu chráni Penderyn. Pri tejto príležitosti Penderyn vyrobil limitovanú edíciu, ktorá je dnes už vypredaná. Dostupné druhy z tejto edície však ukazujú, že časom sa stávajú veľmi dobrou investíciou.
Lauren rozprávala aj o iných, nelegálnych destilériach a dokonca aj o podvodníkoch, ktorí sa snažili profitovať z waleskej whisky miešaním dovezených whisky alebo daňovými únikmi. V roku 1999 sa však v jednej krčme v Hirwaun, v srdci waleských údolí, Alun Evans v kruhu priateľov a niekoľkých miestnych obchodných partnerov rozhodol, že po 100 rokoch chcú opäť vyrábať legálnu whisky vo Walese.
Títo nadšenci sa stali zakladateľmi Penderynu, pričom snívali o vytvorení whisky, ktorá by bola taká čistá a hodnotná ako waleské zlato. Tento odkaz dnes symbolizuje „zlatý šev“ Penderynu, ktorý je ikonou ich značky.
K dosiahnutiu svojich úspechov prispeli aj geografické podmienky vybraného miesta pre destiláciu a čistá pramenitá voda. Unikátne zariadenia používané v destilériách, ktoré produkujú nápoj na 92 % priemyselného vrcholu, vynašiel Dr. David Faraday ako súčasť univerzitného projektu. Pri výrobe whisky sa riadia pokynmi odborníka Dr. Jima Swana, nazývaného „Einstein whisky“.
Pred prehliadkou destilérie Lauren predstavila rozdiely medzi jednotlivými druhmi whisky a podrobne vysvetlila procesy sladovania. Následne nás zaujala ďalšia pútavá aktivita – v miestnosti zariadenej na tento účel sme si mohli pozrieť historickú videoprezentáciu. Tento zážitok treba zažiť na vlastné oči, preto si môžete pozrieť krátku ukážku tu:
K samotnej destilérii, kde z bezpečnostných dôvodov bolo zakázané robiť fotografie alebo videá, sme sa dostali cez takmer ikonický „medený tunel“, ktorý evokoval atmosféru pôvodnej medenej fabriky.
V ďalšej miestnosti, zariadenej v medenom štýle, sme pokračovali v prehliadke s Lauren medzi sudmi. Mali sme možnosť vidieť kus spáleného bourbonového sudu, v ktorom každá whisky začína svoj život a nasáva farby a chute zo dreva. Podľa zákona, ktorý v roku 1915 vytvoril David Lloyd George, musí nápoj zrieť v týchto sudoch minimálne 3 roky a jeden deň, než prejde do tzv. „finish“ sudov. Pôvodne bol tento časový rámec určený na filtrovanie cez uhlík vnútri sudu, aby sa zabránilo otrave spôsobenej nečistotami. Našťastie, dnes sa tento proces počas destilácie odstraňuje modernými zariadeniami. Mohli sme ochutnať sladkosť a ovocnosť, ktoré poskytujú Madeira sudy, dymovosť a citrusovú chuť z Peated sudov, a bohatstvo Sherry sudov. Na záver sme sa oboznámili aj s limitovanými edíciami.
Zistili sme, že výraznejšiu, ale nižšiu alkoholickú obsahovosť majúcu produktovú líniu Dragon pôvodne vytvorili v súlade s požiadavkami francúzskeho trhu. Na jedného obyvateľa sa tam konzumuje najviac whisky na svete, a to aj pri denných jedlách. Na začiatku sa v Penderyne nevenovali tomuto smeru, ale objednávka na dva milióny fliaš rozhodla.
Vrátili sme sa do veľkej miestnosti, kde sme sa zoznámili s vplyvom pár kvapiek pridanej vody na arómy a chute jednotlivých typov. Voda uvoľňuje väzby medzi molekulami alkoholu a oleja, čím nápoj ponúka úplne nový zážitok, môžeme cítiť viac vôní a chutí. Je dôležité poznamenať, že nie všetky druhy na to reagujú pozitívne a príliš veľa vody môže zhoršiť kvalitu, preto je potrebné zvážiť aj pridanie ľadu. Nakoniec nás prekvapili aj darčekom.
Po vrátení požičaného auta sme sa ubytovali na ďalšom mieste. Práve, keď sme začali prekonať naše obavy z kruhových objazdov vľavo, prešli sme na Uber, aby náš stály šofér, Sanyi, mohol dohnať svoju stratu. Nakoniec sme svoje skúsenosti korunovali niekoľkými hodinami, podrobným skúmaním ponuky štyroch barov / krčiem, nočnou prechádzkou a testovaním číselných zámkov našich izieb, než sme si ľahli na krátky spánok. V nedeľu ráno, plní zážitkov, sme sa vydali domov z bristolskeho letiska, ktoré stále žiarilo slnečným počasím.
S naskladnenými zásobami vás očakávame v našom e-shope! Ak chcete aj vy zažiť ľahkú a chuťovo bohatú skúsenosť s Penderyn whisky, jednoducho kliknite sem!